Miód to doskonała alternatywa dla cukru i sztucznych słodzików. Jest to naturalny słodzik, który bez obaw można podawać już kilku letnim dzieciom, jeżeli nie występują u nich alergie pokarmowe. Wiele osób jednak zastanawia się czy miód jest zdrowy.
Produkt ten ma wielu zwolenników. Często jest on zalecany przez dietetyków i znanych trenerów personalnych jako słodzik do napojów, deserów i innych potraw. Bez obaw można stosować go w czasie diety odchudzającej.
Zazwyczaj jest on dodatkiem do jogurtu naturalnego, naleśników, koktajli owocowo warzywnych czy też potraw z mięsa drobiowego. Warto dodać łyżeczkę do porannej owsianki bądź sałatki owocowej. Miód urozmaici również neutralny smak dietetycznego puddingu z nasion chia czy też siemienia lnianego. Dla wielu osób jest on po prostu słodkim dodatkiem do kanapki z pełnego ziarna.
Miód jest bardzo kaloryczny dlatego należy spożywać go w niezbyt dużych ilościach. Nie powinno się go także gotować i dodawać do zbyt gorących dań ponieważ traci on wtedy swoje cenne właściwości.
Miód lipowy wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe dlatego też jest wskazany w czasie grypy i przeziębienia. Na rynku dostępny jest również miód wielokwiatowy, spadziowy, gryczany czy też akacjowy. Wielokwiatowy pozytywnie działa między innymi na układ krwionośny i wspomaga pracę serca. Miód stosowany jest w medycynie naturalnej od wielu lat. Spora grupa osób zdających się na medycynę naturalną samodzielnie przygotowuje syropy poprawiające odporność. Odrobinę ulubionego miodu warto dodać do domowego syropu przygotowanego na bazie czarnego bzu.
W czasie infekcji łyżeczkę miodu należy dodać do niezbyt gorącej herbaty lub ciepłego mleka z posiekanym ząbkiem czosnku. Dostępne są różne gatunki miodów, które wykazują bardzo zróżnicowane działanie, dlatego też przed zakupem warto dokładnie zapoznać się z właściwościami konkretnego gatunku. Od pewnego czasu bardzo popularny stał się miód manuka, który jest jednym z droższych produktów. Miód jest doskonałym źródłem tłuszczów nasyconych, błonnika oraz białka.
Ważne, aby słoik przechowywać w zaciemnionym i niezbyt ciepłym miejscu. Do dozowania najlepszym produktem są drewniane łyżki lub łopatki. Wielu specjalistów twierdzi, iż w kontakcie z metalową łyżką traci on swoje cenne właściwości odżywcze.
Niestety cena miodu jest dość wysoka. Za litrowy słoik należy zapłacić zwykle kilkadziesiąt złotych. Warto poszukać gospodarza, który sprzedaje miód z własnej pasieki, gdyż miody dostępne w sklepach spożywczych, dyskontach i marketach często są wzbogacone w wiele dodatkowych, sztucznych substancji.
Miody wprost z pasieki często dostępne są w osiedlowych małych sklepach i na lokalnych targowiskach. Sprzedawcy przyjmują zamówienia od stałych klientów na wybrany gatunek miodu. Poszukując konkretnego gatunku miodu w bardzo okazyjnej cenie dobrze jest zapoznać się z ofertą sklepów internetowych z ekologiczną żywnością. Sklepy online charakteryzuje często bardzo bogaty asortyment i przystępne ceny oferowanych produktów. Złożone zamówienie realizowane jest zazwyczaj w ciągu kilku dni roboczych.
Prawdziwy, naturalny miód wraz z upływem czasu zacznie się krystalizować. Z kolei miód sztuczny cały czas pozostanie w postaci płynnej.
Produkt ten jest stosowany także w kosmetyce. Ze względu iż wykazuje właściwości regenerujące, nawilżające i przeciwzapalne można nanosić go na spierzchnięte usta, twarz oraz włosy. Aby przygotować maskę na włosy kilka łyżek miodu należy rozpuścić w rondelku i nanieść na włosy i po upływie kilkunastu minut spłukać. By uzyskać jak najlepszy efekt włosy warto zawinąć w ręcznik bądź folię.
Bardzo ważne jest aby włosy obficie spłukać letnią wodą i umyć szamponem.
Doskonale odżywi on również bardzo suchą i zrogowaciałą skórę, dlatego bez obaw można nanosić go na stopy i całe ciało. Otwarty słoik miodu przez bardzo długi okres czasu jest przydatny do spożycia. Odpowiednio przechowywany zachowa wyjątkowy smak i właściwości przez wiele miesięcy.