Flora bakteryjna jelit i jej rola w zapewnieniu dobrej odporności i ogólnej kondycji organizmu jest coraz częściej podkreślana przez specjalistów. Bakterie probiotyczne i ich funkcje w organizmie człowieka znane były od dawna, jednak obecnie wiemy o nich coraz więcej. Dowiedz się, na czym dokładnie polega ich rola, czym jest probiotyk na jelita i kiedy go stosować.
Flora bakteryjna i bakterie probiotyczne – nasi sprzymierzeńcy
Jelita dorosłego człowieka mają długość około 8 metrów i powierzchnię aż 600 mkw. Na ich ścianach znajdują się kolonie bakterii, czyli flora bakteryjna. Bakterii w ludzkich jelitach jest ponad 1,5 kg, a większość z nich powinny stanowić bakterie probiotyczne, czyli dobroczynne mikroorganizmy, które wspomagają trawienie i mają wpływ na ogólną kondycję organizmu.
Gdy mikrobiom jest w równowadze – bakterii probiotycznych jest więcej niż patogenów – nasze układy wewnętrzne, w tym układ odpornościowy sprawnie funkcjonują, a my cieszymy się dobrym samopoczuciem. Gdy równowaga zostaje zachwiana, wpływa to niekorzystnie na nasze zdrowie. Dlatego powinniśmy dbać o to, aby flora bakteryjna zawsze była w równowadze, a dobrze odżywione bakterie probiotyczne w przewadze.
Czym odżywiają się bakterie probiotyczne?
Bakterie probiotyczne do pracy potrzebują energii, a tej dodają im prebiotyki, czyli substancje dostarczane wraz z pożywieniem, które nie są rozkładane przez enzymy trawienne i sok żołądkowy. Prebiotyki to głównie węglowodany złożone. Powinniśmy dbać o ich odpowiednią ilość w pożywieniu, tak by nasze dobroczynne bakterie także miały co jeść.
Naturalne źródła probiotyków i prebiotyków
Naturalne probiotyki, czyli w większości bakterii kwasu mlekowego, to produkty mleczne poddane procesom fermentacji takie jak zsiadłe mleko, jogurt, śmietana czy kefir. W przypadku jogurtów i kefirów pamiętajmy, by wybierać te naturalne, bez dodatków smakowych i bez cukru. Bakterie probiotyczne znajdziemy też w kiszonkach (najbardziej popularne to kiszona kapusta i ogórki) oraz w zakwasie buraczanym i chlebowym.
Naturalnym źródłem prebiotyków, czyli substancji odżywczych dla dobroczynnych bakterii, są warzywa i owoce oraz ziarna zbóż. Jeśli chcemy zadbać o florę bakteryjną jelit, jedzmy banany, ziemniaki, cebulę, czosnek, pomidory i szparagi. Wybierajmy też pełnoziarniste pieczywo oraz makarony, a także włączmy do codziennej diety kasze.
Probiotyk na jelita – kiedy go stosować i jaki wybrać?
Niekorzystne dla naszej flory bakteryjnej jest zwłaszcza stosowanie antybiotyków. Po antybiotykoterapii przydatny jest probiotyk na jelita w postaci np. suplementu diety, który pomoże uzupełnić bakterie probiotyczne w jelitach, dzięki czemu wesprze mikroflorę jelit. Probiotyk na jelita przyda się też po ustaniu objawów nieprzyjemności jelitowych. Zawiera starannie wyselekcjonowane żywe szczepy bakterii probiotycznych, które zasiedlą ściany jelit i wspomogą zastane tam dobroczynne drobnoustroje.
Suplement diety z probiotykiem może też dodatkowo zawierać prebiotyk, czyli substancje odżywcze dla bakterii pochodzenia naturalnego. Taki preparat to synbiotyk.