fit sniadnaie

Naukowcy, dietetycy, trenerzy personalni – wszyscy zgodnie twierdzą, że jedzenie śniadań jest niesamowicie ważne. My zaś wczesnym rankiem nastawiamy się na szybkie przygotowania do szkoły czy pracy, przez co nie mamy czasu nawet pomyśleć o zjedzeniu śniadania. Często odpuszczamy sobie ten temat, jednak, jak widać, niesłusznie.

Ogromne znaczenie śniadania

Śniadanie to szczególny posiłek – nim rozpoczynamy każdy dzień. Jest swego rodzaju paliwem na najbliższe godziny, która każdy zazwyczaj spędza na wykonywaniu ważnych obowiązków w pracy, w domu czy w szkole. Z tego względu nasz organizm bardzo głośno dopomina się o istotne składniki odżywcze, które zapewniają dostawę energii. Poranna głodówka nie jest najlepszym wyjściem, mimo to, że stosowana jest przez mnóstwo osób. Takie działanie podnosi nasze łaknienie w ciągu dnia, a ponadto wytrąca nas z równowagi, nie pozwala prawidłowo pracować naszemu umysłowi, a dodatkowo zaniża naszą wydajność. Są to bardzo poważne niedogodności, które mogą zaważyć na skuteczności naszej pracy, czy poziomie przyswajanej wiedzy. Warto więc poświęcić kilka minut rano, by przygotować pożywne i sycące śniadanie, które nie tylko doda nam energii, ale także utrzyma nas w dobrym zdrowiu psychicznym.

Podstawa zdrowego śniadania

Bazą dobrze zbilansowane i odżywczego śniadania jest pełnoziarniste pieczywo, które daje nam ogromne ilości magnezu, cynku, cukrów złożonych oraz cennego błonnika pokarmowego. Z pieczywem doskonale komponują się produkty mleczne i przetwory różnego rodzaju, które są bogactwem białka. Organizm potrzebuje z rana przede wszystkim protein, które sycą na bardzo długo a ponadto dostarczają bardzo dużej ilości energii. Białko bez problemu znajdziemy w żółtym i białym serze, jajku czy jogurcie. Podczas śniadania powinniśmy uwzględnić także przeróżne warzywa, które są skarbnicą witamin i minerałów. Na naszym talerzu może pojawić się sałata, papryka ogórek czy pomidor. Napojem, który sprawdzi się dużo lepiej niż kawa, jest zielona herbata, oczywiście bez cukru. Dobrze zaparzona charakteryzuje się wieloma cennymi dla organizmu właściwościami, a ponadto pobudza lepiej, niż kawa.

Śniadanie a nadwaga czy otyłość

Badania potwierdzają, że jedzenie śniadania zapobiega w pewnym sensie otyłości i nadwadze. Dzieje się tak, ponieważ śniadanie ma ogromny wpływ na metabolizm człowieka. Idąc spać, nasza przemiana materii wycisza się, dlatego rano, najlepiej zaraz po wstaniu z łóżka, powinniśmy uruchomić nasz metabolizm. Brak śniadania oraz ciężka praca ponad siły sprawiają, że organizm zaczyna się gubić, a jego prawidłowe funkcjonowanie zostaje zachwiane.

Jeśli należysz do osób zabieganych, które nie wiedzą, w co ręce włożyć, a o śniadaniu nie mają nawet chwili, by pomyśleć, skorzystaj z cateringu dietetycznego. Obecnie jest to inwestycja na każdą kieszeń, która pozwoli nie tylko schudnąć, ale także jeść zdrowo, nie zapominać o posiłkach, dostarczać potrzebnych organizmowi substancji odżywczych, witamin i minerałów. Dieta pudełkowa z dowozem Warszawa to różnorodne warianty do wyboru, z których każdy będzie zadowolony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here