Chyba każdy z nas zna powtarzaną od lat frazę „cukier to biała śmierć”. Wszechobecna moda na unikanie cukru wywołuje wyrzuty sumienia u wielu osób. które nie potrafią zrezygnować ze słodkiego smaku. Można starać się unikać słodyczy, ciast, deserów, ale jak poradzić sobie z herbatą czy kawą, gdy bez cukru nie jesteśmy w stanie ich wypić? Popularne kiedyś słodziki odeszły już do lamusa – i słusznie, to przecież pełen przekrój sztucznych składników. Na szczęście sama natura ma dla nas wiele rozwiązań i sposobów zastąpienia białego cukru.
A więc czym można posłodzić herbatę?
Pierwszym naturalnym składnikiem, który idealnie sprawdzi się w roli słodzika, jest miód. Ogromny wachlarz wariantów smakowych miodu powinien zdecydowanie skusić nas do wypróbowania go jako alternatywy dla białego cukru. Dodatkowo, oprócz słodkiego smaku, zyskamy różnorodne aromaty i nuty smakowe w naszym napoju. Wielbiciele klasycznego słodkiego smaku z pewnością docenią smak najbardziej neutralnego miodu wielokwiatowego. Pysznym wariantem jest też miód akacjowy czy lipowy. Dla tych, którzy lubią nieco wyraźniejsze i bardziej specyficzne smaki, idealny będzie miód gryczany lub rzepakowy. A może warto spróbować też smaku Prowansji ukrytego w miodzie lawendowym, czy też śródziemnomorskich aromatów miodu tymiankowego?
Bogata paleta smakowa i aromatyczna miodów pozwoli nam odkryć nowe ulubione nuty, które urozmaicą herbatę czy kawę, wzbogacając ją nie tylko słodkością, ale też wyjątkowymi aromatem, a także spowodują, że każda filiżanka napoju będzie miała wspaniały, niepowtarzalny smak.
Dodatkową wartością wynikającą z używania miodu są też jego właściwości prozdrowotne. Miód wzmacnia odporność i jest idealnym wsparciem organizmu zwłaszcza zimą, czy też w okresie deszczowej i zmiennej pogody jesienią i wiosną. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać go do wrzącej wody, gdyż wysoka temperatura znacznie obniża jego wartość zdrowotną. Jeśli natomiast chcemy dodatkowo wzbogacić swój napój, pamiętajmy o dodaniu plastra cytryny lub pomarańczy. Cytrusowe olejki nie tylko wzbogacą herbatę o kolejne aromaty, ale zapewnią też dawkę tak potrzebnej witaminy C.
Innym sposobem osłodzenia herbaty są soki owocowe. Zdecydowanie najlepszym i najbardziej wartościowym dodatkiem będą te przygotowane samodzielnie, bez użycia cukru i sztucznych dodatków. Warto poświęcić latem nieco pracy, by z dojrzałych, aromatycznych malin przygotować sok, który w spiżarce bezpiecznie przetrwa do zimy, by oddać nam później nie tylko swoją słodycz, ale też moc witamin. Herbatkę z dodatkiem malin docenią z pewnością również dzieci, które zazwyczaj uwielbiają malinowy smak. Warto zadbać o ich zdrowie, samodzielnie przygotowując sok malinowy. Tak, jak w przypadku miodu, tak również maliny lubią towarzystwo cytryny czy pomarańczy i wspólnie odwdzięczą nam się wyjątkowo aromatyczną herbatą (pasjonaci orientu i przypraw mogą również wzbogacić swoją herbatę, dodając kilka goździków czy odrobinę cynamonu).
Należy również wspomnieć o modnych ostatnio naturalnych dodatkach słodzących, jakimi są ksylitol i stewia. Do niedawna brzmiące tajemniczo i trudne do zdobycia, dziś są coraz łatwiej dostępne i popularne.
Ksylitol to inaczej cukier brzozowy. Jest to słodzik naturalnego pochodzenia, który może zastąpić cukier nie tylko w herbacie, ale też m.in. w wypiekach. Warto rozważyć wprowadzenie go do swojej diety, ponieważ badania wskazują, że ma on właściwości przeciwpróchnicze.
Innym popularnym w ostatnich czasach produktem zastępującym cukier jest stewia. Znana od wielu lat w Ameryce Środkowej, od niedawna podbija również podniebienia Europejczyków. Jest wielokrotnie słodsza od białego cukru, dlatego do osłodzenia wystarczy niewielka jej ilość. Co istotne, stewia może być stosowana przez diabetyków i skutecznie zastępować im zwykły cukier.
Jak widać, bogactwo naturalnych składników daje ogromny wybór osobom, które nie wyobrażają sobie filiżanki herbaty bez dodatku cukru. Warto wypróbować wszystkie dostępne produkty, by samodzielnie znaleźć swoją ulubioną słodką alternatywę.